Hanneke Hielkema wint Veldhovense Cultuurprijs

Kunstenares Hanneke Hielkema kreeg tijdens CityFest de Veldhovense Cultuurprijs uitgereikt door wethouder Hans van de Looij.

 Hielkema ontving de prijs vanwege haar werk dat landelijke bekendheid kreeg toen ze op 27 april 2013 de eerste prijs won in de Nationale Portretwedstrijd met een beeltenis van, toen nog, prins Willem Alexander. 3D-reproducties van gemaakt en die hangen sinds januari 2014 in alle zeventien zittingszalen van de Rechtbank Limburg.

Ook portretteerde zij Ellen Vogel in Sterren op het doek en Loretta Schrijver in Koffietijd. Begin dit jaar maakte zij ook het portret van scheidend burgemeester Jack Mikkers voor de eregalerij in het gemeentehuis. Hielkema was een van de deelnemers aan de atelierroute van Kunst in het Rond en eerder dit jaar was haar werk te zien in De Verdieping.

Fantasiewereld
In vrijwel al haar werken zitten kleine tekeningen. Vooral bekend zijn haar groot formaat realistische portretten die zijn opgebouwd met vlekken bister en inkten in diverse dikten. Van veraf zijn het portretten met een mysterieuze, dromerige uitdrukking die de toeschouwer verlokken om naderbij te komen. Dichterbij ontdekt men in de portretten een fantasiewereld met allerlei diertjes, wezentjes, labyrinten, structuren, of naar de geportretteerde verwijzende onderwerpen, die de tekening verder versterken.

Begin volgend jaar exposeert de winnares in de Verdieping; de externe locatie van Museum ’t Oude Slot in het gemeentehuis. Synchroon hangen werken van haar bij Art4U, Bibliotheek Veldhoven en Theater de Schalm.

Over de Veldhovense Cultuurprijs
De Veldhovense Cultuurprijs is op initiatief van Museum ’t Oude Slot in 2014 in het leven geroepen. De prijs is bestemd voor professionele kunstenaars, groepen of kunst- en cultuurinstellingen. Maar ook veelbelovende jonge talenten en bekende kunstenaars uit de regio komen in aanmerking.

De gedachte achter de prijs is dat cultuur niet alleen je eigen particuliere hobby is, maar dat de invloed op het culturele klimaat veel verder reikt en serieus bijdraagt aan een goed woon/werkklimaat voor de samenleving. Daarmee is deze prijswinnende cultuurdrager een voorbeeld voor het ontwikkelen van eigen uniek talent en een culturele promotor van Veldhoven en De Kempen.

De prijs bestaat uit een bronzen penning, ontworpen door de Veldhovense kunstenaar Jan Dams. Daarnaast krijgt de winnaar een presentatiemogelijkheid aangeboden bij één of meerdere van de professionele culturele instellingen van Veldhoven. Eerdere winnaars zijn: Bertus Borgers (2014), Studio Giftig (2015), Norbert van Onna (2016) en Henrieke Goorhuis (2017).

De jury bestaat uit de directeuren van de vier culturele instellingen. Jack Gooyaers (Art4U) Sjoert Bossers (Theater De Schalm) Dorine Prinsen (Bibliotheek Veldhoven) en Hans Sonnemans (Museum ’t Oude Slot). Naast de artistieke context is de binding met Veldhoven een criterium dat sterk wordt meegewogen.