Hét filmevenement van Veldhoven!

Veldhoven-Filmhoven

Filmmakers van Veldhoven
14 sep
20:00

Veldhoven-Filmhoven is een Veldhovens evenement voor iedereen die enthousiast wordt van film!

Vijf (jonge) filmmakers uit Veldhoven tonen hun werk op het evenement Veldhoven-Filmhoven. Van documentaire tot crime drama en een ode aan het uitspreken van liefdevolle waardering, Veldhoven-Filmhoven is een beleving van (short) film in volle breedte. Het evenement geeft filmmakers en publiek de kans elkaar te ontmoeten en te leren kennen. Na iedere vertoning zullen bezoekers middels een Q&A de mogelijkheid krijgen om in gesprek te gaan met de filmmakers.


Programma:

*De Kleinste Werking | Giel Roggeveen
*Welcome to my Brain | Yvonne M. Kishna
*De Operateur | Jasper Loos
Pauze
*NU OF NOOIT MEER | Marieke Widlak
*Rottweiler | Project Y

De Kleinste Werking | Giel Roggeveen
Een jonge vader zit vast in de sleur van het leven. Hij laat zijn leven leiden door anderen en neemt zelden zelf beslissingen. De enige uitweg die hij ziet, om spanning op te zoeken, is vreemdgaan.

Giel Roggeveen wil films maken die zowel vermakelijk als inhoudelijk sterk zijn. Naar zijn mening hebben de beste films niet alleen een sterk plot, maar ook goed uitgewerkte personages. Met ‘De Kleinste Werking’ onderzoekt hij deze aspecten van film, waarbij hij oog houdt voor diepgaande thematiek en gelaagde, driedimensionale personages.

Regie: Giel Roggeveen
Cast: Twan van Exsel, Liza Koifman, Lara Smits, Loes van Gompel, Siem van Gompel
Productie: Thomas Kaduk
Cinematografie: Sjors Mosman
Montage: Stefan Hickert
Sounddesign: Sam van Eenbergen
Componist: Ernst Spyckerelle
Art Director: Alexia Trashka
Speelduur: 17 minuten
Jaar: 2019
Land: Nederland
Taal: Nederlands

Welcome to my Brain | Yvonne M. Kishna

Welcome to my Brain (2019) is een single screen versie van een installatie waarbij je een kijkje neemt in het hoofd van filmmaker Yvonne M. Kishna. Aan de hand van documentaire beeld, een performance, dagboekfragmenten en muziek die ze zelf zingt, laat ze de gedachtestromen zien die voortkomen uit haar borderlinepersoonlijkheidsstoornis.

‘Welcome to my Brain’ is gemaakt om te laten zien hoe belangrijk het is anderen te begrijpen om zo op tijd te kunnen ingrijpen als iemand steun nodig heeft.

Yvonne M. Kishna gebruikt haar expressiviteit in kunstvormen om te reflecteren op haarzelf. Over een langere periode heeft ze o.a. tekeningen, foto’s, dagboekfragmenten en video’s verzameld. Deze laten een duidelijk beeld zien van hoe zij lijdt aan haar borderlinepersoonlijkheidsstoornis. Het is voor Yvonne belangrijk om de wereld te laten zien dat het oké is om niet altijd oké te zijn. Maar dat we elkaar wel moeten leren begrijpen, zodat iedereen de hulp krijgt die hij of zij nodig heeft.

Regie: Yvonne M. Kishna
Te zien in de video’s: Yvonne M. Kishna, Yorinde Kishna, Susanne Kishna, Ákos Tóth, Zorka Tóth, Vissen (Stekel, Sinas, Stone RIP 2019)
Speelduur: 9:20
Jaar: 2018-2019
Land: Nederland, Hongarije, Zweden, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië
Taal: Engels, Nederlands
Muziek: Budapest- George Ezra (cover by: Susanne, Yorinde en Yvonne M. Kishna), Creep-Radiohead (cover by: Yvonne M. Kishna), Bang bang-Nancy Sinatra (cover by: Yvonne M. Kishna), Chandelier-Sia (cover by: Yvonne M. Kishna), In hell I’ll be in good company-The dead South (cover by: Yvonne M. Kishna), Guitar song-Unkown (performed by: Yvonne M. Kishna) Summertime sadness-Lana Del Rey (instrumental by: Yvonne M. Kishna)

De Operateur | Jasper Loos

Wat als de controle die u altijd dacht te hebben plotseling verdwijnt? Alles blijkt bepaald te worden door iets of iemand anders. Zou u terugvechten?
‘De Operateur’ is een experimentele fictie film van Jasper Loos. De film gaat over een jongen, alleen in een bioscoopzaal. De projectie die hij te zien krijgt is een weerspiegeling van de zaal waar hij zich in bevindt. Alsof het scherm is vervangen door een spiegel. Wanneer hij voor het scherm staat, recht tegenover zijn spiegelbeeld, wordt hij door iets onzichtbaars gecontroleerd. De jongen probeert hiertegen te vechten om de controle terug te nemen, maar het is de vraag of dit hem lukt.

Jasper Loos (1998) probeert zijn grenzen als (film)maker te verleggen door zichzelf niet te beperken tot één genre of medium. Vanuit de inhoud gaat hij op zoek naar de juiste vorm en vertelwijze, zodat de keuzes die hij maakt voor zichzelf én het publiek logisch aanvoelen. Hij houdt er echter niet van te veel uit te moeten leggen in zijn werk, waardoor achterblijven met vragen heel normaal is.

Regie: Jasper Loos
Cast: Onno Aerts
Speelduur: 10 minuten
Jaar: 2019
Land: Nederland
Taal: Geen dialoog

Jasper Loos Film

Facebook.com/operateur

NU OF NOOIT MEER | Marieke Widlak

Na de zelfdoding van haar zus bleef filmmaakster Marieke Widlak achter met een machteloos gevoel. Had ze wel voldoende waardering naar haar zus uitgesproken? In de film zoekt Marieke naar antwoorden bij haar vader, moeder en andere zus. ‘NU OF NOOIT MEER’ is een ode aan het uitspreken van liefdevolle waardering.

Marieke Widlak (1993) is een filmmaker, nu wonend in Rotterdam. Haar wens om films te maken komt vanuit een behoefte om verhalen te vertellen over alledaagse thema’s. Hier begint haar fascinatie. Het gaat haar om het zien van de waarde in simpele dingen. Stilstaan waar we normaal aan voorbij lopen.
In 2018 heeft ze haar debuut gemaakt met de film: ‘NU OF NOOIT MEER’. Hiermee is ze afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. De film heeft in dit jaar de Wildcard van het Filmfonds en de Drempelprijs van Willem de Kooning gewonnen. Daarnaast is de film uitgeroepen tot beste debuut op het Eindhoven Film Festival.

Regie: Marieke Widlak
Cast:
*Producent: Nynke Bonnema
*Camera: Douwe Wilhelm van der Werf
*Montage: Sid Zeno Duit
*Muziek: Nils Davidse
*Geluidsontwerp / Sound design: Ben Zoref & Tjeerd Melchers
*Colorist: Stefan Mandersloot
*Graphic design: Diederick Boeschoten
Speelduur: 15 min.
Jaar: 2018
Land: Nederland
Taal: Nederlands

Korrel Film
vimeo.com/korrelfilm
facebook.com/korrelfilm
instagram.com/korrelfilm

Rottweiler | Project Y (Stijn de Waal, Nino van der Steen, Ferry Geraads en Stijn van Drunen)

'Rottweiler' is een spannende crime drama over een broer en zus die proberen hun leven weer op de rails te krijgen nadat hun vader plots is komen te overlijden. Terwijl ze proberen het café van hun vader draaiende te houden, zullen ze ook moeten leven met het verlies. Hoewel ze hier beiden een andere manier voor hebben, eindigen ze toch in dezelfde benarde situatie. Hun levens zullen voor altijd veranderen wanneer hun vaders oude baas langskomt om zijn condoleances over te brengen. Ze hebben alle drie een plan, maar slechts één zal slagen.

Stijn de Waal is net afgestudeerd aan het Sint Lucas te Eindhoven. Hij is erg gepassioneerd over film maken en alle aspecten die daarbij komen kijken. In de toekomst hoopt hij meer projecten zoals ‘Rottweiler’ te produceren.
Naar Stijns zeggen “maak je films natuurlijk nooit alleen”. Deze film is samen met zijn collega’s van ‘Project Y’ gemaakt. Volgens hen is doelen stellen dé key naar vooruitgang. Zij zijn Project Y, een groep jonge en gepassioneerde filmmakers! Project Y leert door te doen en wil als collectief films maken door te laten zien wat ze kunnen en wie ze zijn: “We are the new generation!”

Project Y: Stijn van de Waal, Nino van der Steen, Ferry Geraads en Stijn van Drunen
Regie: Stijn van Drunen
Cast: Puk Roskam, Pjotr van Gerwe, Wout Kanters, Ralf van Kasteren
Speelduur: 10 minuten
Jaar: 2019
Land: Nederland
Taal: Nederlands

Facebook Project Y
Instagram Project Y
 

Onderdeel van:
Schalm Cinema

Veldhoven-Filmhoven is een initiatief van Theater de Schalm in samenwerking met filmmaker Jasper Loos. 

Welkom
Leuk dat je er bent! We gebruiken cookies om jouw bezoek aan onze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld je persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om inzicht te krijgen in ons webverkeer. We gaan ervan uit dat je dat goed vindt, wanneer je de site bekijkt.
Meer informatie